Google+ ”Επίορκοι”, ένα ακόμη άλλοθι.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

”Επίορκοι”, ένα ακόμη άλλοθι.

Το θέμα της απόλυσης των ”επίορκων” υπαλλήλων του Δημοσίου, αποτελεί εδώ και μερικούς μήνες το αγαπημένο θέμα των ΜΜΕ, ενω η μυθολογία του αριθμών δίνει και παίρνει, ξεκινώντας απο 1000 άτομα και φτάνοντας τους 25.000, ανάλογα με την εντύπωση που θέλει να κάνει ο καθένας.  Aντίστοιχα, το θέμα των επίορκων,  αποτελεί και για την κυβέρνηση ζήτημα πρωτης γραμμής, (ίσως και θέμα τιμής ;!) στην προσπάθειά της, όπως υποστηρίζει, να θέσει τέλος στην διαφθορά στο Δημόσιο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απο την αρχή. Με τον Ν. 4093/2012 έγινε ακόμη πιο αυστηρό το ήδη υπάρχον θεσμικό πλαίσιο του πειθαρχικού δίκαιου των δημ. υπαλλήλων (Ν. 4057/2012). Με τον προσφατο νόμο λοιπόν, δινεται η δυνατότητα στους προϊστάμενους  των υπηρεσιών να θέτουν τον υπάλληλο σε αυτοδίκαια αργία, χωρίς προηγούμενη γνωμοδότηση του πειθαρχικού συμβουλίου, ακόμη και για παραπτώματα δευτερεύουσας σημασίας. Η αποπομπή  μπορεί να γίνει και μετα απο δίωξη που μπορεί να ασκηθεί απο πολίτη εναντίον υπαλλήλου. Με συνοπτικές διαδικασίες, λοιπόν, ο υπάλληλος τιθεται σε αργία, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του απο την τακτική δικαιοσύνη, η οποία βέβαια μπορεί να πάρει και χρόνια για να βγεί.
Η διαδικασία αυτή είναι αντισυνταγματική ως προς την κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου τεκμηρίου της αθωότητας, αλλά και ως προς την δυνατότητα της διοίκησης να  θεση τον υπάλληλο σε αργία πρίν την απολογία του, και πρίν την συνεδρίαση του πειθαρχικού οργάνου.
Η κυβέρνηση με αυτή της την απόφαση θεωρεί όλους ανεξαιρέτως τους δημ. υπάλληλους διεφθαρμένους και απατεώνες, αφού δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο να αποδείξουν το αντίθετο. Μόνο τα δικαιώματα του Δημοσίου, όμως,  δεν προστατεύονται έτσι, αφού ένας φοβισμένος υπάλληλος μπορεί πολύ ευκολότερα να υποκύπτει σε απειλές ισχυρών παραγόντων, είτε αυτοί ειναι στελέχη της διοίκησης είτε ιδιωτικά συμφέροντα, για τέλεση παράνομων πράξεων υπο την απειλή πειθαρχικής δίωξης. Για παράδειγμα ένας καταπατητής Δημόσιας περιουσίας μπορεί να εκβιάσει με μήνυση υπάλληλο αν αυτός προσπαθήσει να υπερασπίσει το Δημόσιο συμφέρον. Μια ακόμη επίπτωση μπορεί να είναι ενα Δημόσιο που θα αποτελείται απο άβουλους υπαλλήλους οι οποίοι θα φοβούνται να πάρουν ευθύνες ή να βάλλουν την υπογραφή τους εξαιτίας του φόβου πειθαρχικών διώξεων.
Και επειδή πολύ εύκολα κατηγορούνται οι (τεμπέληδες – διεφθαρμένοι) δημ. υπάλληλοι οτι αντιδρούν στο νόμο γιατί θέλουν να καλύψουν το σινάφι τους, να θυμίσουμε οτι η μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων και τα  συνδικαλιστικά όργανα με αποφάσεις τους καταδίκασαν τους επίορκους, όπου αυτό αποδείχθηκε, συμφωνώντας με τις πιο αυστηρές τιμωρίες και μή θέλοντας να καλύψουν κανένα. Ακόμη  έχουν γίνει πολλές προτάσεις και πάρθηκαν πρωτοβουλίες για να παταχθεί η συναλλαγή ο συγκεντρωτισμός οι πελατειακές σχέσεις η αναξιοκρατία η αδιαφάνεια και όλα αυτά που κάνουν το Δημόσιο αφερέγγυο απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, φαινόμενα για τα οποία κατά βάση ευθύνονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις που τα εξέθρεψαν.
Στόχος της όλης  ”κουβέντας” που γίνεται για το θέμα των επίορκων πιστεύουμε πως είναι  οι απολύσεις υπαλλήλων απο τη μια, αλλά και η δημιουργία ενός ευνουχισμένου Δημόσιου απο την άλλη, που θα υπακούει στα συμφέροντα των ισχυρών. Σε ενα τέτοιο Δημόσιο τα δικαιώματα των πολιτών απλά δεν θα υφίστανται.
Και κατι τελευταίο. Επειδή σαν αιχμή του δόρατος της προπαγάνδας για το θέμα των επίορκων χρησιμοποιούνται περιπτώσεις υπαλλήλων που καταδικάστηκαν, βρίσκονται στην φυλακή, και συνεχίζουν να παίρνουν μέρος του μισθού τους, να πούμε οτι την αποκλειστική ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση έχει πάλι η κυβέρνηση με την αδυναμία της να συγκροτήσει τα πειθαρχικά συμβούλια ή να τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο σ’αυτό το σημείο.

*Η ΕΜΔΥΔΑΣ εστειλε υπόμνημα για το θέμα, με αποδέκτες Υπουργούς και Κόμματα της Βουλής
Το υπόμνημα της ΕΜΔΥΔΑΣ εδω.
Τ.Π.

Πηγή http://sedkalamaria.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο μπορεί να κάνει όποιος το επιθυμεί ακόμα και ανώνυμα και θα δημοσιεύονται όλα αφού πρώτα ελενχθούν απο την διαχείρηση εκτός απο τα υβριστικά και προσβλητικά.Καταγγελίες για συγκεκριμένα ονόματα θα πρέπει να υποβάλονται επώνυμα.Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για σχόλια,αναρτήσεις και ανακοινωσεις που εστάλησαν ή που έγιναν απο τρίτους.